Budidaya Pembesaran Ikan Gabus Dalam Kolam Terpal

Daftarikan.com – Ikan naga merupakan sejenis ikan paya lembah yang mempunyai nilai ekonomi yang tinggi. Dragonfish adalah ikan yang boleh hidup dalam keadaan air yang terhad. Dengan kata lain, ikan haruan mempunyai kelebihan untuk bertahan dalam keadaan pH air yang rendah. Walaupun pertumbuhan ikan haruan agak perlahan, harga jualannya agak memberangsangkan.

Nama tempatan ikan haruan di setiap daerah adalah berbeza. Contohnya, orang Betawi memanggil ikan ini sebagai kocolan. Sedangkan orang Melayu memanggilnya haruan atau aruan. Ada juga yang menggelar ikan ini sebagai ikan laknat. Mungkin di beberapa kawasan lain nama tempatan ikan haruan ini tentunya berbeza. Namun apa yang jelas, walau apa pun nama ikan haruan, sudah tentu ikan ini digemari oleh kebanyakan orang

Pada masa ini, ikan haruan sedang diusahakan menggunakan media kolam terpal. Ramai yang berminat untuk melakukan penanaman ini kerana nilai jualan ikan haruan sangat menggoda. Selain itu, proses penanaman ikan haruan juga agak mudah dilakukan.

Langkah-langkah Menanam Gabus untuk Menanam Gabus dalam Kolam Berturap

Penanaman ikan haruan di kolam terpal tidaklah sukar. Sebagai sejenis ikan yang tidak terlalu rumit dengan masalah kualiti air, tentunya penanaman ikan ini akan menjadi lebih mudah. Penanaman ikan haruan menggunakan kolam terpal lebih mudah, murah dan menjimatkan air.

 

Semak beberapa langkah dan peringkat penanaman ikan haruan menggunakan media kolam terpal berikut!

 

1. Penyediaan Kolam

Langkah pertama dalam menanam ikan haruan dengan terpal ialah menyediakan kolam. Menyediakan kolam terpal adalah sama seperti menyediakan kolam untuk jenis ikan lain. Saiz untuk kolam terpal dengan ketinggian 50 cm. Kemudian bagi air setinggi 20 cm. Di samping itu, keluli kolam dengan keluli organik. Tetapi jangan segera menyemai benih kerana ia mesti dibiarkan selama 4 hari. Matlamatnya adalah untuk menanam makanan semula jadi. Masukkan juga eceng gondok untuk melindungi ikan.

 

2. Menyemai Benih

Benih ikan naga boleh diperolehi daripada penanaman benih atau juga boleh diperolehi daripada hasil tangkapan di alam semula jadi. Biji ikan haruan yang sedia untuk dinaikkan bersaiz 5-8 cm. Jika anda menanam benih dari alam semula jadi, anda memerlukan proses penyesuaian terlebih dahulu untuk memberi makan pelet. Untuk penanaman benih, anda boleh terus mendapatkan makanan khas. Untuk pengedaran benih ikan haruan sebanyak 40-60 ekor per m2 (stok padat).

 

3. Memberi makan

Sekiranya benih telah disemai di kolam terpal maka langkah seterusnya ialah menyediakan makanan. Umumnya, ikan haruan memberi makan menggunakan pelet tiruan. Kandungan protein dalam pelet adalah 25%. Pemakanan dilakukan 3 kali sehari. Bahan tambahan makanan termasuk usus ayam dan ikan terpakai.

 

4. Penggantian Air

Kena tukar air dalam kolam terpal. Ini bagi menjaga kualiti udara di kolam terpal. Sudah tentu supaya ikan dapat membesar dan berkembang dengan baik. Selain itu, dengan pertambahan saiz ikan, sudah tentu isipadu air harus benar-benar diambil kira. Jika air kolam terlalu kotor, sudah tentu tidak baik untuk perkembangan ikan haruan.

 

5. Penggunaan Probiotik

Perkara seterusnya yang boleh digunakan untuk mengoptimumkan penanaman ikan haruan ialah probiotik. Seperti dalam penternakan ikan keli dengan sistem bioflock, probiotik boleh menanam makanan semula jadi untuk ikan. Ini boleh mengoptimumkan penggunaan suapan. Selain itu, probiotik yang baik juga mengandungi bakteria yang boleh meningkatkan kualiti udara.

 

Cara menternak ikan haruan dalam kolam terpal agak mudah. Perhatikan pemakanan harian dan kawal kualiti udara untuk pertumbuhan yang lebih baik. Untuk proses penuaian, sudah tentu ia boleh disesuaikan dengan keperluan dos yang ingin dijual di pasaran.